luni, 23 martie 2015

Broccoli

Broccoli sau Brassica Oleracea, din familia brasicaceelor (cruciferelor), este o legumă ce se utilizează în alimentație, inflorescența mai puțin compactă decât a conopidei fiind folosită la prepararea diferitelor mâncăruri. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată, și de asemenea un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Are originea comună cu conopida și este răspândită în aceleași zone.

Profilul nutriţional al acestei plante este cu adevărat impresionant: conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi ignorata vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Vitamina K se găseşte în extrem de puţine alimente. Să disecăm puţin leguma verde: 100 de grame de broccoli vă aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina C.



 BENEFICII:
 -Asigura buna functionare a sistemului nervos - broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.

-Regleaza tensiunea arteriala – raspunzatoare de aceasta proprietate sunt cele doua minerale continute in procente insemnate in compozitia legumei, magneziul si calciul.

-Lupta impotriva imbatranirii – o ceasca plina cu buchetele de broccoli contine necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat cu raceala si gripa.

-Mentine sanatatea oaselor - broccoli contine niveluri ridicate de calciu si vitamina K, ambele cu roluri importante in mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.

-Repara leziunile pielii datorate expunerii la soare - datorita glucorafaninului continut, broccoli are proprietatea de a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui din interior catre exterior, repara leziunile pielii datorate expunerii in exces la razele UV, o detoxifiaza si ajuta la regenerarea ei.

-Previne cancerul - datorita aceluiasi glucorafanin, care este transformat de organism in sulforafan, broccoli combate infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie raspunzatoare de riscul crescut de cancer gastric. Mai mult, leguma contine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant si anticancerigen, care s-a dovedit ca impiedica dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostata si stimuleaza functia hepatica.

-Intareste sistemul imunitar - o ceasca de broccoli asigura sistemului imunitar o doza generoasa de betacaroten. Zincul si seleniul, desi in procente mici, stimuleaza si ele sistemul imunitar.

-Favorizeaza pierderea kilogramelor in plus - broccoli este bogat in fibre care ajuta digestia, elimina problema constipatiei, mentin glicemia in limite normale si previn supraalimentarea. In plus, o ceasca de broccoli are tot atatea proteine ca o ceasca de orez sau de porumb, insa numarul de calorii este la jumatate.

-Mentin sanatatea oculara - studiile au demonstrat ca luteina si zeaxantina continute de aceasta leguma previn degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta. In plus, broccoli este o sursa buna de vitamina A, necesara formarii rodopsinei (albumina prezenta in retina), a epiteliilor de pigment din retina care asigura vederea crepusculara.

-Asigura sanatatea inimii - luteina poate, de asemenea, incetini sau preveni ingrosarea arterelor, luptand astfel impotriva bolilor de inima. Vitaminele B6 si B9 reduc riscul de ateroscleroza, de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu