vineri, 12 ianuarie 2018

Semintele de canepa




Seminţele de cânepă pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume şi fructe, muesli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă şi pot fi încadrate din punct de vedere biologic în categoria nucilor sau seminţelor oleaginoase.


Având un gust similar cu seminţele de pin şi de floarea soarelui, seminţele de cânepă pot fi folosite în orice reţetă. În ceea ce priveşte conţinutul nutritiv, sămânţa de cânepă decorticată conţine în principiu 30% proteine, 42% grăsime şi 15% carbohidrati.

Pentru diabetici, indicele glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt de asemenea pline de nutrienţi care moderează nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, seminţele de cânepă decorticate conţin 30% proteine, din care 65% este proteină uşor de digerat, numită şi edestină. Aceasta joacă un rol important pentru organism deoarece este uşor de digerat şi stimulează producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina).

Nu mai puţin important este conţinutul crescut de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţia seminţelor de cânepă. Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduce inflamaţiile din corp şi ameliorează durerile articulare, scade nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială şi scade riscul de dezvoltare a numeroase boli asociate.
Pentru că organismul nostru nu poate produce singur aceşti doi acizi graşi, este foarte important să ne procurăm aceste substanţe din alimentaţie, iar astfel de alimente bogate în Omega 3 şi Omega 6 sunt: uleiul de in, cânepă, rapiţă, nuci, chia, somon, macrou, sardine, seminţe de cânepă – Omega 3, şi ulei de cânepă, rapiţă, nuci, floarea soarelui, susan – Omega 6.

Deşi nu există nici o doză zilnică recomandată (DZR) de acizi graşi esenţiali, mulţi experţi recomandă un minim de 3% de calorii din acizi graşi omega-6 şi 1% din omega-3. Femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să dubleze aceste doze. O lingură de ulei de cânepă sau 2 linguri de seminţe de cânepă decorticate conţin aproximativ 6.6 grame de omega-6 şi 2.2 grame de omega-3 – exact doza necesară pentru o dietă de 2000 de calorii.

10 beneficii pentru care trebuie sa le incluzi in alimentatia ta

1. Sunt indicate in alimentatia viitoarelor mamici pentru ca acizii grasi esentiali sunt necesari dezvoltarii armonioase a copilului.

2. Semintele de canepa sunt o binecuvantare pentru adeptii unui regim vegetarian, intrucat se numara printre putinele alimente care furnizeaza cantitatea optima de proteine (6 grame pentru fiecare lingura), continand toti cei 9 aminoacizi esentiali, printre care si "faimoasele" grasimi omega-3 si omega-6, pe care corpul le poate prelua doar din alimente.

3. Inlocuirea alimentelor pline de grasimi saturate cu semintele de canepa (bogate in grasimi sanatoase), reduce riscul de infarct, nivelul de colesterol rau (LDL) si predispozitia de a suferi ateroscleroza.

4. Sunt ideale in alimentatia diabeticilor deoarece au un indice glicemic scazut.

5. Combat artrita reumatoida. Omega 3 ajuta la producerea substantelor antiiflamatoare care actioneaza asemeni hormonilor.

6. Daca esti la dieta si vrei sa-ti imbunatatesti tranzitul intestinal atunci fibrele pe care le contin semintele de canepa vor optimiza confortul si sanatatea ta.

7. Semintele de canepa imbunatatesc randamentul cerebral, in special functionarea memoriei. Cercetarile de specialitate au aratat ca acizii omega-6 si omega-3 din canepa (seminte sau ulei) pot intarzia sau atenua efectele neurologice ale bolilor precum Alzheimer sau Parkinson.

8. Semintele de canepa fac minuni pentru pielea ta, constituentii sai hranind celulele si ajutandu-le sa se regenereze. Extractul de canepa este folosit si in tratarea unor afectiuni precum eczema sau psoriazisul.

9. Pot fi consumate de persoanele cu intoleranta la gluten, zahar, nuci si lapte.

10. Imbunatatesc sanatatea celor care, din cauza predispozitiei la constipatiei, nu pot consuma carbohidrati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu